GÜNDEMÖzel Dedektiflerin Kazandığı Para Dudak Uçuklattı! ŞİMDİ OKU
GÜNDEME-Ödeme Sistemleri ve Mobil Bankacılık Kırsal Kesimlere Ulaşıyor ŞİMDİ OKU
GÜNDEMBitcoin Alıp Unutanlar: Onlar Şimdi Milyarder! ŞİMDİ OKU
GÜNDEMZenginlerin Favori Hobileri: Milyonlar Kazanıyorlar! ŞİMDİ OKU
GÜNDEMPara Kazanmayı Yanlış mı Anlıyorsunuz? ŞİMDİ OKU
GÜNDEMDövizde Yeni Fırsatlar: Dijital Paraların Etkisi ŞİMDİ OKU
GÜNDEMDijital Pazarlamada Yükselen Trendler ve Para Kazanma Yolları ŞİMDİ OKU
GÜNDEMTürkiye ve Dünya Ekonomisi Tahminleri ŞİMDİ OKU
GÜNDEMKüresel Resesyon Endişeleri ŞİMDİ OKU
GÜNDEMTatil Yaparken Para Kazanmanın Şaşırtıcı Yolları! ŞİMDİ OKU
GÜNDEMMadeni 5 TL Koleksiyonerlerin Yeni İlgi Alanı ŞİMDİ OKU
GÜNDEM2024’te Pahalılık Nereye Gidiyor? ŞİMDİ OKU
GÜNDEMMevduat Hesapları Yatırımcıların Güvenli Limanı ŞİMDİ OKU
GÜNDEMYapay Zeka Destekli Kredi Değerlendirme Sistemleri Yükselişte ŞİMDİ OKU
GÜNDEMDövizde Kritik Hafta Başladı ŞİMDİ OKU
GÜNDEMRDNT Kripto Parası Güçlü Yükseliş Gösteriyor ŞİMDİ OKU
GÜNDEMPasif Gelir Kaynakları İlgi Görüyor ŞİMDİ OKU
GÜNDEMEkonomik Büyümede Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Rolü ŞİMDİ OKU
GÜNDEMPandemi Ekonomileri Nasıl Dönüştürdü? ŞİMDİ OKU
GÜNDEMGizli Zenginler: Düşük Profilli Ama Milyonlar Kazanan Meslekler ŞİMDİ OKU
ANASAYFA
parafiks menu
Close
GİRİŞ YAP :)
geri
ileri
PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR.
 PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR... PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR... PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR... PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR... PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR... PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR... PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR... PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR... PARAFIKS ASLA BİR YATIRIM TAVSİYE ARACI DEĞİLDİR! KAPSAMLI BİR PARA KAZANMA REHBERİDİR! AKADEMİK ALT YAPILARA, DENEYİMLERE VE BİLGİYE DAYANIR...
Ercan Sarıkaya

Ercan Sarıkaya

24 Ağu 2024'da Güncellendi.

13 DK OKUMA

727 Kez Okundu.

Yapay Zeka Mühendisliği: 2024 Tüm Detaylar

Teknoloji çağının en çarpıcı gelişmelerinden biri olan yapay zeka, günümüzde birçok sektörde devrim yaratıyor. Bu heyecan verici ve yenilikçi alanın merkezinde yer alan “Yapay Zeka Mühendisliği”, hem akademik hem de endüstriyel anlamda hızla büyüyen bir disiplin haline geldi. Peki, bu alanda çalışan mühendisler ne yapar ve yapay zeka mühendisliği nedir?

Yapay Zeka Mühendisi Ne Kadar Kazanır?
Gerçek Bir Kariyer midir?

Yapay Zeka Mühendisi Nasıl Olunur?

Yapay Zeka Mühendisi Nasıl Olunur?

Yapay zeka mühendisi olmak, teknik ve teorik bilgilerin yanı sıra etkili iletişim ve yaratıcı düşünme gibi sosyal becerilerin birleşimini gerektirir. Bu alanda çalışmak isteyenler için temel becerileri kazanmak önemlidir.

Yapay zeka mühendisliği, algoritmalar, makine öğrenimi, görüntü ve dil işleme gibi çeşitli teknik becerileri içerir. Ayrıca, analitik düşünme, iş zekası ve iyi iletişim becerileri de bu meslekte başarı için gereklidir.

Üniversite Okuyarak Yapay Zeka Mühendisi Olmak

Üniversite eğitimi, yapay zeka mühendisi olmanın en yaygın yollarından biridir. Yapay zeka mühendisliği, bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Öğrenciler, bu bölümlerden mezun olduktan sonra kendilerini geliştirebilirler.

Bu bölümlerde makine öğrenimi, yazılım üretim döngüsü, veri girişi kurulumu, veri madenciliği ve örüntü eşleme gibi konularda eğitim alınır. Ayrıca, veri bilimi, problem çözme yeteneği ve ileri düzeyde programlama becerileri de bu alanda başarı için önemlidir.

Türkiye’de yapay zeka mühendisliği eğitimi veren bazı üniversiteler TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi kurumlardır. Yazımızın devamında tüm devlet ve özel üniversiteleri, puan ve sıralamaları bulabilirsiniz.

Üniversite Okumadan Yapay Zeka Mühendisi Olmak

Üniversite eğitimi dışında, yapay zeka mühendisliği alanında çalışmak isteyenler için alternatif yollar da mevcuttur. Temel matematik ve programlama bilgisi edinmek ilk adımdır. Ardından algoritma geliştirme, veri analizi ve makine öğrenmesi gibi konularda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu konuyu farklı bir makalemizde derinlemesine inceledik. Tıkla ve incele!

Yapay zeka projelerine katılmak, bu alanda deneyim kazanmanıza ve kariyerinizi şekillendirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, çeşitli online kurslar ve sertifika programları aracılığıyla da yapay zeka mühendisliği konusunda bilgi ve becerilerinizi artırabilirsiniz.

Sonuç olarak, yapay zeka mühendisi olmak için çeşitli eğitim yolları ve kariyer fırsatları bulunmaktadır. Üniversite eğitimi bu alanda uzmanlaşmak için sağlam bir temel sunarken, kendi kendine öğrenme ve pratik deneyim de önemli bir rol oynayabilir.

Unutulmamalı ki bu alanda başarılı olmak için sürekli öğrenme ve kendini geliştirme, teknolojiyi takip etme ve yeniliklere açık olma gibi özellikler gereklidir.

Yapay Zeka Mühendisleri Ne Kadar Kazanır? Maaş Ortalaması Nedir?

Yapay Zeka Mühendisleri Ne Kadar Kazanır? Maaş Ortalaması Nedir?

Parafiks olarak yaptığımız detayları araştırma da ortalama miktarın 49.200TL olduğunu görüyoruz. Bu sonuç Türkiye’nin en önde gelen internet sitelerinde yapılan “Yapay Zeka Mühendisi” iş ilanları ortalaması sonucu edinilmiştir. En düşük maaş ise 39.200TL olarak kayıt edilmiştir.

Yapay zeka mühendislerinin kariyer yolları ve uzmanlıklarına göre bu fiyatlar değişiklik gösterebilir, junior pozisyonlarından senior ve danışmanlık seviyelerine kadar çeşitlilik arz edebilir ve bu durum maaşları da etkileyebilir.

Glassdoor’un verilerine göre, AI mühendislerinin ortalama maaşı ABD’de yıllık 150.000 ila 200.000 dolar arasında değişiyor. İstihdam beklentileri de olumlu; LinkedIn’in “2020’nin En İyi 15 Yükselen Mesleği” raporunda yapay zeka mühendisliği, en hızlı büyüyen kariyer yollarından biri olarak gösterildi.

Yurtdışı Yapay Zeka Mühendisi Ne Kadar Kazanır? Maaşları Nelerdir?

Peki ya yurtdışı ihtimalini hiç düşündünüz mü? Bu yeni iş fırsatı yurtdışında da oldukça yaygın ve ihtiyaç var. Kolaylıkla bu işlerde de çalışabilirsiniz. İşte maaşlar:

ÜlkeMaaş (Aylık)
Amerika20.000$
Canada12.000$
İngiltere12.000$
Meksika15.000$
Almanya10.000$
Fransa7.500$
İtalya6.000$
Brezilya4.000$
Norveç13.500$
Hollanda10.000$
İsveç10.000$
Avusturya8.000$
Belçika10.000$
Bulgaristan6.000$
Çek Cumhuriyeti5.000$

Yapay Zeka Mühendisliğinin Mesleki ve Kariyer Geleceği

Yapay Zeka Mühendisliğinin Mesleki ve Kariyer Geleceği

Bu soru elbette birçok kişinin aklına gelmiş olmalı gelin yapay zeka mühendisliğinin gelecekte mesleki ve kariyer olarak nasıl şekilleneceğini beraber inceleyelim.

Bu konuda çok daha kapsalı bir içeriğimiz mevcut: Göz atmak isterseniz lütfen tıklayınız!

Sektörün Durumu ve Geleceği

Yapay zeka (AI), teknoloji dünyasında hızla gelişen bir alan olup, her sektörde kendine yer bulmaktadır. Pazar araştırma firması PwC’nin tahminlerine göre, 2030 yılına kadar yapay zekanın küresel ekonomiye 15.7 trilyon dolar katkı sağlaması bekleniyor. Bu, yapay zeka mühendisliğinin, gelecek on yıllarda önemli bir meslek dalı olarak kalacağını gösteriyor.

Kariyer Olanakları

Yapay zeka mühendisleri, veri madenciliği, makine öğrenimi, algoritmalar ve doğal dil işleme gibi çeşitli alanlarda çalışır. Yapay zeka mühendisleri, finans, sağlık, otomotiv, perakende ve daha birçok sektörde kritik roller üstleniyor. Özellikle sağlık sektöründe, yapay zeka uygulamaları hastalıkların teşhisinden tedavi yöntemlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.

Ayrıca yapay zeka mühendisliği, sadece mevcut teknolojik ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda geleceğin teknolojik yeniliklerini de şekillendiren bir kariyer yoludur. Bu alanda çalışmak, sürekli öğrenme ve kendini geliştirme fırsatları sunar ve teknoloji dünyasında önemli bir etki yaratma potansiyeli taşır.

Yapay Zeka Mühendisliği Sıralama Puan ve Ücretler: Detaylı

Türkiye'de Yapay Zeka Mühendisliği Üniversite

Bu bölümde Türkiye’de bulunan özel ve devlet üniversitelerini tüm detayları ile ele alacağınız. Aşağıdaki listeden puan, taban puan, sıralama, kontenjan, ücret, burslu ücret gibi tüm detayları bulabilirsiniz.

Vakıf Üniversiteleri: Yapay Zeka Mühendisliği

Yapay zeka mühendisliği bölümünde eğitim veren özel ve vakıf üniversitelerini detaylıca bu alanda inceleyebilirsiniz. Mevcut fiyatlandırmalar 2023 yılına ait ve KDV hariç fiyatlardır.

ÜniversitePuan TürüKontenjanYerleşen KişiSıralamaTaban PuanÜcretBurslu (%50)
Tobb Ekonomi Ve Teknoloji ÜniversitesiSayısal 10+0102.291 – 4.537533,35584 (2022)200.000TL100.000TL
Bahçeşehir ÜniversitesiSayısal 8+086.489 – 11.200520,45969 (2022)262.090TL131.045TL
Ostim Teknik ÜniversitesiSayısal 6+0640.963468,44029 (2022)280.000TL140.000TL

Tobb Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi

  • Puan Türü: Sayısal
  • Kontenjan: 10+0
  • Yerleşen Kişi Sayısı: 10
  • Sıralama: 2.291 – 4.537
  • Taban Puan:
  • 533,35584 (2022)
  • 486,26747 (2021)
  • 525,78716 (2020)
  • 509,33051 (2019)
  • Tam Ücret: 200.000TL
  • %50 Burslu: 100.000TL

Bahçeşehir Üniversitesi

  • Puan Türü: Sayısal
  • Kontenjan: 8+0
  • Yerleşen Kişi Sayısı: 8
  • Sıralama: 6.489 – 11.200
  • Taban Puan:
  • 520,45969 (2022)
  • 459,53573 (2021)
  • 507,52148 (2020)
  • Tam Ücret: 262.090TL
  • %50 Burslu: 131.045TL

Ostim Teknik Üniversitesi

  • Puan Türü: Sayısal
  • Kontenjan: 6+0
  • Yerleşen Kişi Sayısı: 6
  • Sıralama: 40.963
  • Taban Puan: 468,44029 (2022)
  • Tam Ücret: 280.000TL
  • %50 Burslu: 140.000TL

Devlet Üniversiteleri: Yapay Zeka Mühendisliği

Elbette yapay zeka mühendisliği devlet üniversitelerinde de yaygınlaşmaya ve müfredata girmeye başladı. Tüm devlet üniversitesi detaylarını gelin birlikte inceleyelim.

ÜniversitePuan TürüKontenjanYerleşen KişiSıralamaTaban PuanÜcret
Hacettepe ÜniversitesiSayısal 40+0415.735 – 13.439522,30677 Ücretsiz
Ankara ÜniversitesiSayısal 25+12618.220 500,62803Ücretsiz
Fırat ÜniversitesiSayısal 30+13974,475 500,62803Ücretsiz
İstanbul Teknik Üniversitesi (İngilizce) Sayısal 30+1311,665 539,20241Ücretsiz
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (İngilizce) Sayısal 40+141Ücretsiz

Hacettepe Üniversitesi

  • Puan Türü: Sayısal
  • Kontenjan: 40+1
  • Yerleşen Kişi Sayısı: 41
  • Sıralama: 5.735 – 13.439
  • Taban Puan:
  • 522,30677 (2022)
  • 461,33488 (2021)
  • 512,42750 (2020)
  • 482,06784 (2019)

Ankara Üniversitesi

  • Puan Türü: Sayısal
  • Kontenjan: 25+1
  • Yerleşen Kişi Sayısı: 26
  • Sıralama: 18.220
  • Taban Puan: 500,62803

Fırat Üniversitesi

  • Puan Türü: Sayısal
  • Kontenjan: 30+1
  • Yerleşen Kişi Sayısı: 39
  • Sıralama: 74,475
  • Taban Puan: 432,66218

İstanbul Teknik Üniversitesi (İngilizce)

  • Puan Türü: Sayısal
  • Kontenjan: 30+1
  • Yerleşen Kişi Sayısı: 31
  • Sıralama: 1,665
  • Taban Puan: 539,20241

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (İngilizce)

  • Puan Türü: Sayısal
  • Kontenjan: 40+1
  • Yerleşen Kişi Sayısı: 41
  • Sıralama:
  • Taban Puan:

Yapay Zeka Mühendisliği İş İmkanları

Yapay Zeka Mühendisliği İş İmkanları

Yapay zeka mühendisliği, günümüz teknoloji dünyasının en heyecan verici ve dinamik alanlarından biridir. Karmaşık algoritmalar, öğrenme modelleri ve veri analizi gibi inovatif araçlar kullanarak makinelerin kendi kendine öğrenme, yanıt verme ve düşünme biçimlerini geliştiren bu alanda, iş imkanları ve sorumluluklar son derece çeşitlidir.

Kesinlikle belirtmeliyiz ki gelecek meslekleri arasında en popüler alan şuan yapay zeka mühendisliğidir. Birçok meslek dalına uyumluluk sağlayabilecek yapısı ile sonsuz iş imkanı fırsatı karşımıza çıkmakta. Kapsamlı liste için lütfen göz atınız!

Sektörler Arası Çeşitlilik

Yapay zeka mühendisleri, sağlıktan endüstriye, eğitimden yazılıma, finanstan akademiye kadar birçok farklı sektörde görev alabilir. Bu nedenle, yeni yazılımları öğrenmek veya kendi kendini geliştiren yapay zeka yazılımları geliştirerek internet ve teknoloji kullanımı gerektiren herhangi bir sektöre dahil olma şansları vardır.

Geniş Uygulama Yelpazesi

Gelişen teknolojilere adapte olarak iş tanımlarını genişleten yapay zeka mühendisleri, birçok farklı alanda etkin olarak faaliyet gösterebilirler. Örnek olarak, ses komutu ile çalışan teknolojilere yönelik akıllı asistanlar geliştirebilir, e-ticaret siteleri için sohbet robotları tasarlayabilir veya veri analiz sistemlerini entegre ederek makinelerin veriye dayalı gelişimini sağlayabilirler.

Bu gibi örnekleri oldukça çoğaltabiliriz. Hayal gücünüzü zorlayın, göreceksiniz ki birçok sektör ve alanda bu meslek aracılığı ile kendinize kazançlı bir pozisyon bulabilirsiniz.

Yapay Zeka Mühendisliği: İstatistikler

Yapay Zeka Mühendisliği İstatistikler

Yapay Zeka Mühendisliği alanında 2024 yılına ait bazı önemli istatistik ve trendler şunlardır:

Küresel Yapay Zeka Pazarı

  • Güvenlik AI pazarı 21.19 milyar dolar olarak değerlendirilirken, 2028 yılına kadar 50.61 milyar dolara ulaşması bekleniyor​​.
  • Küresel olarak işletmelerin %35’i yapay zekayı benimsemiş durumda, %41’i ise gelecekte benimsemeyi düşünüyor​​.
  • 2024 yılında ABD’de 100 milyon insanın generatif yapay zekayı kullanması bekleniyor​​.

Yapay Zeka Etiği ve İşbirliği

  • Yapay zeka etiği giderek önem kazanıyor ve bu alanda eğitim ile standartların gelişimi bekleniyor​​.
  • Uluslararası işbirliği, yapay zeka normlarının ve standartlarının oluşturulmasında artış gösteriyor​​.

Genişleyen Yapay Zeka Kullanım Alanları

  • Yapay zeka, cerrahi, hukuk ve yazılım geliştirme gibi alanlarda çalışanlara yardımcı olarak görülüyor​​.
  • Generatif yapay zeka, sohbet robotları ve görsel üreticilerin ötesine geçerek, karmaşık hikayeler ve müzikal kompozisyonlar oluşturmada kullanılıyor​​.
  • Müşteri hizmetlerinde rutin görevleri otomatikleştirmek için yapay zekadan giderek daha fazla yararlanılıyor​​.

Yapay Zeka Mühendisliği Genişlemesi

  • Yapay zeka mühendisliği, çeşitli roller ve sorumluluklar içeriyor ve bu alanda çalışmak için gerekli beceri ve eğitim nitelikleri bulunuyor​​.
  • Yapay zekanın etkisi altında yeni iş rolleri, örneğin prompt mühendisleri, AI yöneticileri ve AI etikçileri ortaya çıkıyor​​.

Bu bilgiler, yapay zeka mühendisliğinin hızla gelişen ve çok yönlü bir alan olduğunu gösteriyor. Yapay zekanın hem iş dünyası hem de günlük yaşamda etkisi arttıkça, bu alanda çalışacak profesyonellerin önemi ve ihtiyacı da artıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Yapay Zeka Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

2024 yılı itibarıyla ortalama 31.700TL olarak belirtilmiştir​​. Başka bir kaynakta ise 2024 için ortalama maaş 49.200TL olarak belirtilmiştir​​.

ABD’de ise yapay zeka mühendisleri yılda ortalama 170-180 bin dolar kazanabilirken, tecrübeli mühendisler için bu rakam 1-2 milyon dolara kadar çıkabilmektedir​​.

Yapay Zeka Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Yapay Zeka Mühendisi
Makine Öğrenimi Mühendisi
Veri Bilimci
Robotik Mühendisi
NLP (Doğal Dil İşleme) Mühendisi
Bilgisayar Vizyon Mühendisi
Yapay Zeka Araştırmacısı
Veri Analisti
Yazılım Geliştirici
Sistem Analisti
Otomasyon Mühendisi
Ar-Ge Mühendisi
Yapay Zeka Danışmanı
İş Zekası Analisti
Algoritma Mühendisi
Yapay Zeka Ürün Yöneticisi
Derin Öğrenme Mühendisi
Veri Mühendisi
Yapay Zeka Eğitmeni
Akademik Araştırmacı / Öğretim Üyesi

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümünün eğitim süresi dört yıldır ve sekiz eğitim döneminden oluşmaktadır.

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Derin Öğrenme
Büyük Veri Analitiği
Derin Takviyeli Öğrenme
Bilgisayarla Görü
Formal Methods
Veri Madenciliği
Automata
Doğal Dil İşleme

Yapay zeka mühendisliği kaç puanla alıyor?

Yapay zeka mühendisliği tüm üniversitelerde yaptığımız araştırmada en düşük 432,66218 puan (Fırat Üniversitesi) ve en yüksek 539,20241 (İstanbul Teknik Üniversitesi-İngilizce) puan ile öğrenci kabulü yapmaktadır.

Sonuç

Sonuç olarak söylenebilir ki “Yapay Zeka Mühendisliği” geleceğin en popüler ve para kazandıran mesleklerinden biri haline gelecek. Üstelik bu yakın gelecekte yaşanacak. Sizde harika bir kariyer planı ve para kazanma hedefi amaçlıyorsanız, vakit kaybetmeden işe koyulun!

Ercan Sarıkaya - Author

Ercan Sarıkaya

Finans Uzmanı - Eğitmen - Melek Yatırımcı

Yapay Zeka Mühendisliği: 2024 Tüm Detaylar